Taal- en spraakstoornissen bij dementie
Hoe ontstaan taal- en spraakstoornissen door dementie?
Dementie is een geheugenstoornis in de hersenen die steeds erger wordt. Mensen met dementie kunnen informatie niet meer goed verwerken, hierdoor gaan ze steeds verder achteruit in hun functioneren. Bij mensen met dementie kunnen hierdoor taal- en spraakstoornissen ontstaan.
Wat zijn de gevolgen van taal- en spraakstoornissen bij dementie?
Dementerende ouderen die een spraakstoornis ontwikkelen kunnen hun gedachtes en gevoelens steeds moeilijker onder woorden brengen. Bij een taalstoornis ontstaan problemen bij het begrijpen van gesproken en geschreven taal. De taal- en/of spraakstoornissen kunnen per persoon verschillen. Mensen met dementie kunnen zich door problemen in de communicatie onbegrepen voelen en frustratie ontwikkelen.
Wat kan een logopedist voor jou betekenen?
Een logopedist onderzoek de taal- en/of spraakstoornis bij iemand met dementie. Op basis van de individuele problematiek wordt een behandelplan opgesteld. De behandeling richt zich op het verbeteren van de communicatie tussen de cliënt en zijn of haar omgeving. Een communicatiehulpmiddel kan helpen bij het uiten van gedachtes en gevoelens. Denk hierbij aan een agenda of communicatieboek. Een logopedist biedt advies en begeleiding op dit vlak.
Een logopedist werkt bij taal- en spraakstoornissen door dementie vaak niet alleen met de dementerende persoon zelf, maar veelal met de omgeving. Onze logopedisten bieden adviezen en handvatten om de communicatie met de dementerende persoon vanuit beide kanten op een zo prettig mogelijke manier te laten verlopen.
Maak een afspraak in een van onze praktijken
Heeft iemand in jouw omgeving te maken met taal- en spraakstoornissen door dementie? Je kunt vrijblijvend een eerste afspraak maken op de locatie van jouw keuze of bellen naar het algemene nummer: 073-6415673.