Nasaliteitsstoornis (neusspraak)


Wat is een nasaliteitsstoornis?

Bij een nasaliteitsstoornis klinkt de spraak te veel of juist te weinig door de neus. De meeste klanken worden tijdens het spreken door de mond gevormd. Het gehemelte trekt op en sluit de mondholte aan de achterzijde af. Op deze manier ontsnapt er geen lucht door de neus.

Alleen bij klanken zoals de [m], [n], en [ng] mag er lucht door de neus ontsnappen. Bij een nasaliteitsstoornis klinken ook andere klanken, zoals de [s] en de [p], door de neus of wordt er juist geen gebruik gemaakt van de neus bij het vormen van klanken.

Wat zijn de oorzaken en gevolgen van een nasaliteitsstoornis?

Soms is gewoontevorming de oorzaak van een nasaliteitsstoornis. Andere veel voorkomende oorzaken van neusspraak zijn:

  • Een aangeboren lip-, kaak- en/of gehemeltespleet
  • Een te kort gehemelte
  • Verlamming of verminderde spierkracht in het gehemelte
  • Neuspoliepen
  • Een vergrote neusamandel
  • Gezwollen neusslijmvliezen
  • Een scheef neustussenschot

Verminderde verstaanbaarheid is het belangrijkste gevolg van een nasaliteitsstoornis.

Wat kan een logopedist voor jou betekenen?

Heeft jouw kind last van een nasaliteitsstoornis? Dan brengen we als eerst de oorzaak in kaart. In sommige gevallen moet eerst medisch of chirurgisch worden ingegrepen voordat we met logopedie kunnen starten. Tijdens de logopediesessies richten wij ons op het activeren van de gehemeltespieren en het aanleren van een energieke uitspraak. Je kind leert wanneer hij zijn neus niet en wanneer juist wel moet gebruiken. Door veel te oefenen wordt de spraak op een systematische manier veranderd.

Maak een afspraak in een van onze praktijken

Heeft jouw kind last van een nasaliteitsstoornis (neusspraak)? Je kunt een eerste afspraak maken op de locatie van jouw keuze of bellen naar het algemene nummer: 073-6415673.