Slikstoornissen bij volwassenen
Wat is een slikstoornis?
Iemand die last heeft van een slikstoornis kan zich sneller verslikken, problemen ervaren met kauwen, last hebben van voedsel dat blijft hangen of het gevoel hebben dat er een brok in je keel zit. Slikstoornissen kunnen ontstaan als gevolg van hersenletsel, een aandoening aan het zenuwstelsel (zoals MS, ALS en Parkinson), stress of veranderingen in de anatomie van de mond of keel.
In onderstaande video wordt een normaal slikproces uitgelegd:
In onderstaande video wordt dieper ingegaan op slikproblemen:
Wat zijn de gevolgen van een slikstoornis bij volwassenen?
Slikproblemen kunnen leiden tot een longontsteking en ongewenst gewichtsverlies. Daarnaast mogen ook de sociale gevolgen niet onderschat worden. Iemand met een slikstoornis kan het vervelend vinden om in gezelschap te eten.
Wat kan een logopedist voor jou betekenen?
Een logopedist onderzoekt het slikprobleem en stelt op basis van de diagnose een persoonlijk behandelplan op. De behandeling kan zich richten op het trainen van de mondspieren, het aanleren van technieken om verslikken te voorkomen en het terugwinnen van het vertrouwen en plezier in eten en drinken.
Maak een afspraak in een van onze praktijken
Heb jij of heeft iemand in jouw omgeving te maken met een slikstoornis? Onze logopedisten helpen je graag. Je kunt vrijblijvend een eerste afspraak maken op de locatie van jouw keuze of bellen naar het algemene nummer: 073-6415673.